EU: INRESEFÖRBUD BÖR FÖRLÄNGAS TILL DEN 15 MAJ - EU

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
08 april 2020, 17.47

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionen uppmanade på onsdagen EU-länderna att förlänga sitt förbud för icke nödvändiga inresor till EU från omvärlden fram till den 15 maj på grund av coronapandemin.

Det tillkännagav kommissionen i ett pressmeddelande.

Trettio länder har infört samordnade reserestriktioner i Europa. De är alla EU-länder utom Irland, plus Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein. Storbritannien deltar inte.

"Ett samordnat agerande är avgörande vid EU:s yttre gränser", sade EU:s kommissionär för inrikesfrågor Ylva Johansson.

"Samtidigt behöver vi samarbeta vid de inre gränserna för att inre marknaden ska fungera ordentligt, så att viktiga varor som livsmedel, medicin och skyddsutrustning kan nå sin destination utan förseningar", fortsatte hon.

Kommissionens bedömning är att antalet nya fall av covid-19 och dödsfall i sjukdomen kommer att fortsätta att stiga i EU, liksom runt om i världen. Därför är en förlängning av reserestriktionerna nödvändig för att minska risken av smittspridning.

Sedan reserestriktioner infördes i mitten av mars har flygtrafiken nästan upphört helt. De kvarvarande flygningarna gäller i huvudsak frakt och repatriering. Liknande trender finns för färjor, buss och tåg.

En förlängning bortom den 15 maj får göras senare, skrev kommissionen.