Detta är en artikel från Direkt.

EU-TOPPMÖTE: LÅNG VÄG FÖR POLENS RÄTTSVÄSENDE - VDL

Telegram från DIREKT / Omni Ekonomi
22 October 2021, 17.57

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Vägen är lång för att återskapa oberoendet för Polens rättsväsen.

Det sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en presskonferens på fredagen efter EU-toppmötets andra dag.

"Vi berörs alla av denna avgörande fråga eftersom rättsstaten ger oss ger oss juridisk säkerhet i hela unionen och likabehandling mellan länder och medborgare", sade hon.

"Vi har en lång väg framför oss. Vägen är en kombination av dialog och konkreta åtgärder för att återskapa rättsväsendets oberoende", fortsatte hon.

Avskedade domare måste återanställas och disciplinsystemet för domare måste ändras, enligt en dom i EU-domstolen i juli, sade hon.

Toppmötet diskuterade situationen i Polen på torsdagskvällen.

Finlands statsminister Sanna Marin sade att rättssystemet i Polen också är en inre marknadsfråga eftersom företag måste kunna förlita sig på en rättvis behandling i hela EU.

På toppmötet gav EU-ledarna också grönt ljus för nya sanktioner mot Belarus.

Ursula von der Leyen sade att kommissionen är redo att undersöka alternativ till nya sanktioner mot individer, flygbolaget Belavia och andra enheter.

Orsaken är att Belarus lockar migranter till landet för att de ska försöka ta sig in i Lettland, Litauen och Polen. Detta hoppas Belarus ska sätta press på EU.

Toppmötets diskussion om migration på fredagen blev en fem timmar lång och svår debatt.

Länder i östra EU, men också Grekland och Danmark, vill att EU ska ge ekonomiskt stöd för att kunna bygga stängsel vid EU:s yttre gräns, som mot Belarus och Turkiet. Men Ursula von der Leyen sade att Europaparlamentet absolut inte kommer att godkänna EU-pengar för gränsstängsel.

Samtidigt klagade sydliga EU-länder på att fokus i migrationsdiskussionen inte borde flyttas från deras problem vid Medelhavet.

Ett tredje problemområde var Tyskland, Österrike och Nederländerna, som ville uppmärksamma att stora strömmar av migranter når dem via andra EU-länder.