EU-TOPPMÖTE: SVERIGE KAN BARA DRIVA 1-2 KRAV I BUDGETSTRID

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
19 febr. 2020, 15.38

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Sverige måste prioritera ett eller två krav i förhandlingarna under veckans EU-toppmöte om långtidsbudget. Annars riskerar Sverige att inte få något.

Toppmötet börjar på torsdagen och tuffa förhandlingar väntas pågå mellan stats- och regeringscheferna i flera dygn, oklart hur många.

"Det är cheferna som bestämmer nu. De måste fokusera på en eller två saker. Annars får de inget", sade en EU-källa på onsdagen.

Vid måndagens förberedande möte för EU-ministrarna sade Hans Dahlgren att Sverige har fyra prioriteringar: långtidsbudgetens storlek, balansen mellan delarna, Sveriges rabatt på EU-avgiften och kravet att upprätthålla en rättsstat för att få EU-stöd.

Förhandlingarna kommer huvudsakligen att äga rum som en serie bilaterala möten mellan Europeiska rådets ordförande Charles Michel och enskilda premiärministrar.

Striden mellan nettobetalare och nettomottagare är extra hård denna gång eftersom en stor nettobetalare, Storbritannien, har lämnat EU.

Sverige, Tyskland, Danmark, Nederländerna och Österrike har krävt att få fortsatta rabatter på sina EU-avgifter så att deras bidrag inte ska bli orimligt stora.

I Charles Michels förslag i fredags omnämndes att de fem länderna ska få klumpsummor av ospecificerad storlek, som avtar under budgetperioden.

Tillsammans har också Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike krävt att budgeten hålls nere till 1,00 procent av BNI.

Kommissionens ursprungliga förslag låg på 1,11 procent. Charles Michels förslag var 1,074 procent