FACEBOOK: AKTIEN KAN TAPPA 40% PÅ NYA BÖTER - HSBC

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
05 dec 2019, 15.43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Facebooks aktiekurs tar inte höjd för risken att bolaget i närtid kommer dömas till nya gigantiska böter av myndigheter på olika ställen i världen, menar HSBC i en färsk analys där aktien stämplas med sälj och en riktkurs som är drygt 15 procent under nuvarande kursnivå.

Det sociala nätverksbolaget är "på kollissionskurs med myndigheterna" som alla verkar "fast beslutna om att straffa Facebook", skriver HSBC:s analytiker. Detta utgör en "gigantiskt regulatoriskt yxa" som vilar över Facebooks aktie, redo att frisera av så mycket som 40 procent från kursen, enligt banken.

"Myndighetsfrågan är den enskilt största frågan", skriver HSBC.

Tidigare i veckan har även Citis analytiker broderat ut tre "troliga" hot mot Facebooks långsiktiga kursutveckling. Rekommendationen blev här fortsatt köp, men med en varning om att 55-60 dollar snabbt kan raderas ut ur kursen, som på torsdagen öppnade handeln runt 200 dollar jämnt.

HSBC noterar också att Facebook är en av få punkter som de amerikanska politikerna tycks kunna samsas om. Både ledande demokrater och republikaner har vid upprepade tillfällen enhälligt kritiserat Facebook och de övriga "big tech"-konglomeratens närmast enväldiga position inom respektive verksamhetsområde.

Enligt HSBC är risken för att USA:s myndigheter till slut bryter upp bolaget av konkurrensmässiga skäl 12,5 procent.