Detta är en artikel från Direkt.
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det sociala mediekonglomeratet Facebook kallar i interna dokument bildpubliceringsappen Instagram för "ett gift för vissa unga tjejer" efter att egna undersökningar visat avsevärda risker för psykisk ohälsa, rapporterar Wall Street Journal.
Analytiker inom Facebook inledde för ungefär ett år sedan en undersökning för att utreda hur Instagram påverkar unga kvinnliga användares självuppfattning, skriver tidningen. Studien kunde bekräfta ett antal allvarliga problem.
"32 procent av tonåriga tjejer hävdar att en låg kroppsuppfattning blir sämre av Instagram. Jämförelser på Instagram kan ändra hur unga kvinnor ser på och beskriver sig själva", skrev Facebooks analytiker på en intern meddelandekanal i mars 2020.
Studiens fynd har dock tystats ned, enligt tidningen, och vad som kommunicerats offentligt från Facebooks håll har gett en helt annan bild om hur unga påverkas av Instagram.
"Den efterforskning som vi sett resultat av visar att sociala medieappar som kopplar samman människor kan ha positiv inverkan på psykisk hälsa", sade Facebooks vd Mark Zuckerberg så sent som i ett kongressförhör i mars.
Därefter, i maj, hävdade Instagram-chefen Adam Mosseri under en presskonferens att analyser visat att appens negativa konsekvenser på tonåringars psykiska hälsa är "ganska liten", enligt Wall Street Journal.
Instagram uppfattas internt också som ett klart större problem för ungdomars mentala självuppfattning än konkurrerande plattformar som Tiktok och Snapchat. Anledningen till det är att Tiktok är inriktad på prestation medan Snapchats plattforms främsta egenskap är humoristiska filter som förställer bilder. I kontrast till detta fokuserar Instagram i stället på kropp och livsstil.
"Den sociala jämförelsen är större på Instagram", konstaterar Facebook-forskarna i en djupdykning som gjordes under 2020 för att komma till roten med tonårstjejernas problem med bildappen.
Det är inte heller första gången problemet lyfts. De senaste tre åren har Facebook genomfört liknande studier och vid upprepade tillfällen har utkomsten varit entydig. 2019 summerade en ansvarig för efterforskningarna att "vi ger en av tre tonårstjejer med redan dålig kroppsuppfattning en ännu sämre kroppsuppfattning" samtidigt som denne konstaterade "tonåringar anser att Instagram skapar ångest och depression, och den reaktionen går igen genom samtliga grupper".
Utöver mentalhälsa täcker den interna kommunikation som Wall Street Journal kommit över också Facebooks egna uppfattning om hur plattformarna förändrar den politiska diskursen och verkar som ett verktyg inom den globala människohandeln. Facebook är "synnerligen medvetna" om hur dess produkter och system fallerar gång på gång på dessa områden.
Facebook har sedan tidigare ställts till svars för att Instagram upplevs som beroendeframkallande och är särskilt problematisk sett till dess unga användare. Över 40 procent av användarna på plattformen är 22 år eller yngre.