FED: VITA HUSET UNDERSÖKT MÖJLIGHETER AVSÄTTA POWELL - BN (NY)

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
18 juni 2019, 17.53

(Tillägg: Sista stycket, uttalanden från Larry Kudlow)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vita huset har undersökt möjligheterna att avsätta Federal Reserves ordförande, Jerome Powell, som av president Donald Trump risats som "det största hotet mot den amerikanska ekonomin", rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Den amerikanska presidentadministrationen ska inte bara ha undersökt om det på laglig väg är möjligt att avsätta Federal Reserves ordförande utan också analyserat vilka potentiella följder som en sådan petning skulle få, skriver nyhetsbyrån.

Enligt tidigare uppgifter har rådgivare rått presidenten att avhålla sig från att agera drastiskt i frågan, då en självständighet för centralbankens penningpolitik anses vara ett fundament i konventionell demokratipraxis.

En talesperson för Federal Reserve säger i ett uttalande att en ordförande i centralbanken endast kan avsättas på en orsaksmässig grund.

Det är oklart om president Donald Trump varit direkt involverad i de rapporterade undersökningarna av de legala möjligheterna att avsätta Jerome Powell, skriver Bloomberg.

Vita husets ekonomiskpolitiske rådgivare, Larry Kudlow, uppgav på tisdagseftermiddagen att det inte finns några planer på att avpollettera Fed-chefen, enligt Reuters. Larry Kudlow avböjde att kommentera huruvida det funnits några planer i ett tidigare skede.