FLYG: EU GODKÄNNER SVENSKT STÖD TILL FLYGBOLAG PÅ 5 MDR SEK

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
11 april 2020, 17.03

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionen godkände på påskafton svenskt statligt stöd till flygbolag i form av lånegarantier på 5 miljarder kronor.

Det tillkännagav kommissionen i ett pressmeddelande.

Av de 5 miljarderna riktas 1,5 miljarder kronor till SAS.

"Coronautbrottet har påverkat flygbranschen i Europa och resten av världen på ett sätt som vi aldrig har sett tidigare", sade Margrethe Vestager, EU-kommissionens vice ordförande med ansvarar för konkurrenspolitik.

"Syftet är att se till att flygbolag som är verksamma i Sverige kan skaffa likviditet under den här svåra tiden", fortsatte hon.

Kommissionen konstaterade att det svenska stödet är "nödvändigt, lämpligt och proportionellt för att avhjälpa en allvarlig störning i ekonomin".

Alla flygbolag som har ett svenskt tillstånd för kommersiell luftfart sedan åtminstone den 1 januari i år kan få kreditgarantier.

Sverige uppskattar att ungefär 20 flygbolag kan vara berättigade. Bland dem finns företag som driver reguljär passagerartrafik men även mindre företag med ambulansflyg och helikopterföretag som utför inspektioner.

Den 19 mars beslöt kommissionen mjuka upp statsstödsreglerna avsevärt på grund av coronakrisen. Sedan dess har kommissionen godkänt över 50 statsstödsåtgärder i EU-länderna.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56 http://twitter.com/Direktbryssel Nyhetsbyrån Direkt