Detta är en artikel från Direkt.

FONDER: NETTOINSÄTTNINGAR I AKTIEFONDER I NOVEMBER

Telegram från DIREKT / Omni Ekonomi
10 December 2021, 06.27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Under november månad uppgick nysparandet i fonder till totalt 2,8 miljarder kronor. Aktiefonder och blandfonder uppvisade nettoinflöden, medan räntefonder noterade nettouttag.

Det framgår av ett pressmeddelande från Fondbolagens förening.

Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under månaden med 194 miljarder kronor och uppgick vid utgången av november till rekordhöga 6.706 miljarder, står det.

Aktiefonder hade nettoinsättningar på 5,2 miljarder kronor och i blandfonder nysparades 2,3 miljarder. Däremot gjordes det under månaden nettouttag från korta räntefonder på 5 miljarder kronor och från långa räntefonder på 1,3 miljarder kronor.

Hittills i år uppgår nettosparandet i fonder till totalt 123,5 miljarder kronor och av detta har 74,2 miljarder investerats i aktiefonder.

"Den svenska fondförmögenheten når en ny rekordnivå i november och spararna fortsätter att favorisera globalfonder och Sverigefonder. Intresset för branschfonder tycks även ha återuppstått och kategorin hamnar på en tredjeplats när det kommer till nettoinflöden under månaden. Spararna är dock mer tveksamma till tillväxtmarknader och ett negativt nettosparande syns i Östeuropa-, Indien-, Kina-, och Asienfonder som helhet. Även Rysslandsfonder, som var en av favoritkategorierna förra månaden, noterar nu nettouttag", kommenterar Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening.