HANDEL: EU BEREDD MOTÅTGÄRDER MOT USA OM AIRBUS, DIGITAL SKATT

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
03 dec 2019, 13.34

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU förbereder motåtgärder om USA inför tullar i två handelstvister - EU:s subventioner till Airbus och Frankrikes skatt på digitala företag.

Det sade EU-kommissionens talesman i handelsfrågor Daniel Rosario vid en pressbriefing på tisdagen.

"När det gäller den franska digitala skatten kommer EU att agera som en enhet. Vi samordnar vårt agerande med Frankrike", sade han.

På måndagen fann en undersökning av USA:s handelsrepresentant att Frankrikes skatt på digitala företag diskriminerar amerikanska bolag. Skatten drabbar företag som Google, Amazon, Facebook och Apple.

Slutsatsen banar väg för att USA ska kunna införa importtullar på 100 procent på franska varor värda 2,4 miljarder dollar.

Som svar sade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire vid en pressträff på tisdagen att om USA inför tullarna har EU inget annat val än att svara med repressalier.

USA har nu 30 dagar på sig för att fatta beslut huruvida tullarna ska införas.

Bruno Le Marie underströk att den franska skatten inte enbart riktas mot amerikanska bolag, utan också träffar europeiska och kinesiska bolag.

Han lovade att den franska skatten kommer att dras tillbaka så snart som det finns en internationell uppgörelse inom OECD om beskattning av digitala företag.

"Är USA redo att acceptera förslaget på bordet? USA:s tullar är dåligt för den politiska relationen, för tillväxten och för ekonomin", sade finansministern vid en pressträff i Paris.

Bruno Le Maire ska träffa EU:s nye handelskommissionär Phil Hogan på onsdag.

Beträffande Airbus-fallet sade Daniel Rosario att kommissionen anser att världshandelsorganisationen WTO:s gjorde fel när den på måndagen förkastade EU:s invändningar mot ett tidigare WTO-beslut.

Den 18 oktober införde USA strafftullar på importvaror från EU till ett värde av 7,5 miljarder dollar efter att WTO fann att EU har betalat olagligt statsstöd till Airbus.

Daniel Rosario sade att WTO:s tvistelösningspanel begick "allvarliga juridiska misstag" i måndagens beslut.

Kommissionen ska nu överväga hur den ska agera. En överklagan är ett alternativ.

Dock slutar WTO:s appellationsorgan att fungera nästa vecka när en domare går i pension. Antalet domare blir då för litet eftersom USA sedan en tid har stoppat tillsättandet av nya.

I vår väntas beslut i ett omvänt fall, om USA:s statsstöd till Boeing. EU räknar med att vinna detta ärende.