Detta är en artikel från Direkt.

HUAWEI: PATENT FÖR IGENKÄNNING AV FÖRTRYCKT MINORITET AVSLÖJADE

Telegram från DIREKT / Omni Ekonomi
15 January 2021, 07.52

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det kinesiska telekombolaget Huawei har tagit patent på teknik som med hjälp av artificiell intelligens ska kunna känna igen personer ur den av kinesiska regimen förtryckta minoritetsfolkgruppen uigurerna, enligt en rapport från analysfirman IPVM.

De etniska uigurerna är ett turkfolk som till största delen bor i Xinjiang-provinsen i västra Kina. Uigurerna har förtryckts länge utifrån religion och kultur samtidigt som folkgruppen anklagats för att utgöra ett terrorhot. Förtrycket har blivit välkänt över världen och tjänat som ett av skälen bakom att flera kinesiska företag belagts med sanktioner från USA:s sida.

Det är dock inte enbart USA som erkänt förtrycket mot uigurerna, utan också flera andra länder och FN, medan Kina förnekar trots överväldigande bevis för att över en miljon ur folkgruppen spärrats in i omskolningsläger för att bli "riktiga kineser". Siffran 1 miljon kommer från just FN och en rapport som offentliggjordes 2018.

Övervakningsapparaten i Xinjiang har blivit högteknisk och massiv. Flera reportage har utmålat bilden av ett mardrömsexempel på digital förföljelse av minoriteter och samtidig hög inflyttningstakt från östra Kinas tillväxtregioner. Många stora infrastrukturprojekt ska löpa genom Xinjiang för att bygga den så kallade "nya sidenvägen" – en landbrygga till kapitalstarka länder i Europa.

IPVM, som analyserar videoövervakningsteknik, har nu satt sig in i vilka patent som lämnats in för att upptäcka uigurbefolkningen via ansiktsigenkänning. Rapporten är publicerad i samverkan med BBC, och visar hur ett av patenten lämnats in av Huawei och Kinas statliga vetenskapsakademi. Uigurerna anges som en av de "raser" som kan upptäckas med tekniken.

Ett annat bolag som påträffats med patent för teknik ämnad för förföljelsen och förtrycket av uigurerna är mjukvarubolaget Megvii, som skapat en teknik för att klassificera etnicitet och känna igen folkgruppen. Även Megvii finns med på amerikanska regeringens svarta lista över bolag som inte tillåts importera amerikanskpatenterad teknik, bland annat nödvändiga chip, på grund av kopplingarna till förföljelser mot oliktänkande och vissa muslimska minoriteter i Xinjiang.

De båda bolagen har även tidigare förekommit i liknande sammanhang när IPVM har analyserat tekniken bakom Kinas förföljelser av uigurerna. Så sent som i december släpptes information om att Huaweis ansiktsigenkänning kunde användas för att känna igen uigurer och larma myndigheter. I detta fall menar Huawei att systemet inte används utan bara var "ett test".

Huawei har uppgett att bolaget vidtagit åtgärder för att ändra patentansökan, enligt CNBC.

Kinesiska ambassaden i Washington uppgav för nyhetskanalen i december att amerikanska politiker kampanjar med desinformation om uigurerna för att "begränsa Kinas utveckling".

Utöver Huawei och Megvii har också e-handelsgiganten Alibaba och det kinesiska sökmotorbolaget Baidu förekommit med patent som sorterar och profilerar övervakning via ansiktsigenkänning på ras och etnicitet, men då utan att lägga särskild vikt på just uigurer.

Under natten mot fredagen presenterade Trumpadministrationen en ny lista över bolag som beläggs med sanktioner för kopplingar till Kinas militär. Bland dessa finns nu även telefon- och hemelektroniktillverkaren Xiaomi, som nyligen har lanserat en svensksatsning. Aktien handlades ned med över 10 procent under morgonen.