INDIEN: ÖVERVÄGER STREAMING-CENSUR, KAN DRABBA NETFLIX M FL

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
17 okt. 2019, 15.19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Indien överväger att införa förhandscensur av streamingplattformar som Netflix och Amazon Prime. Det uppger en senior regeringskälla för Reuters.

Censur är ingen ny företeelse i Indien, där film och tv sedan länge genomgår förhandskontroll och moderering. Landets nuvarande lagar tillåter dock inte innehållscensur av streamingtjänster och det är ett faktum som redan har lett till flera rättstvister.

Delar av streamingföretagens indiska tittarskara har känt sig kränkt av obscent innehåll, eller material som ansetts förolämpande mot någon religion. Upprördheten har fått de amerikanska streamingbolagens inhemska konkurrent, Hotstar, att på eget initiativ införa en innehållsmässig självreglering, ett regelverk som även Netflix har skrivit under medan Amazon valt att avstå.

"Självregleringen är inte likadan för alla, vilket vållar bekymmer … riktningen är tydlig, vi måste se hur vi kan hantera problemen", sade regeringskällan till nyhetsbyrån.

Netflix första originalproduktion i Indien, serien Sacred games, hamnade förra året inför domstol i landet gällande scener som av vissa ansågs stötande, samt på grund av att det i serien fälldes nedsättande omdömen om en tidigare indisk premiärminister.