Detta är en artikel från .

INGVES: INFLATIONSMÅLET KLARAT, BOSTADSMARKNADEN KVAR

Telegram från UNKNOWN / Omni
5 December 2017, 18.20

STOCKHOLM (Direkt) Hushållen i Sverige har lånat mycket när räntorna varit räntorna har varit mycket högre än i dag, och de lånar mycket när vi har låga räntor som i dag.

Det sade riksbankschefen Stefan Ingves till journalister efter ett anförande på tisdagen.

Han sade att det Sverige har försökt, och även fortsättningsvis försöker, är att hantera såväl bostadsmarknaden som Riksbankens inflationsmål någorlunda samtidigt.

"Inflationsmålet har vi klarat men vi har bostadsmarknaden kvar, det är ingen enkel trade-off i detta", sade Stefan Ingves.

På en uppföljande fråga om Riksbanken verkligen har klarat inflationsmålet svarade han:

"Ja, det tycker jag att vi har klarat i den meningen att under sex års tid så låg inflationen under vårt mål, vi har fått upp inflationen. Den ligger, och vi tror att den kommer att ligga, runt 2 procent, i framtiden också. Sedan, några tiondelar hit eller dit, upp eller ner, det är ingen stor fråga."

Stefan Ingves sade vidare att Riksbanken inte i dag har någon annan bedömning av bostadsmarknadens utveckling än den som beskrevs i den finansiella stabilitetsrapporten förra veckan.

"Bostadspriserna har stigit under lång tid och då är det kanske inte så märkligt om det tar slut någon gång. Men samtidigt noterar vi ju också… att det sker mot bakgrund av en allmänt god ekonomisk utveckling, både i svensk ekonomi och i omvärlden, och det är ju klart att den allmänt goda ekonomiska utvecklingen håller ju emot… Med det som utgångspunkt finns det ju inte skäl att tro att det skulle bli några enorma bostadsprisfall", sade han.