POLITIK: INGET SKÄL SE ÖVER FIN POL RAMVERK NU - SVANTESSON (M)

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
03 okt. 2019, 11.37

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson ser ingen anledning att redan nu se över det finanspolitiska ramverket.

"Jag ser ingen anledning att tidigarelägga en översyn. Det nya ramverket gäller ju i år för första gången", sade hon till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

Svantesson sade att det faktum att vi har överskott i de offentliga finanserna och att finanspolitiken kommer att behöva spela en större roll framöver är en förutsättning om svensk ekonomi går in i en djupare lågkonjunktur.

"Det säkerställer att vi kan genomföra åtgärder för att motverka nedgången", sade hon.

Tidigare på torsdagen sade Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, att de vill att en översyn av det finanspolitiska ramverket görs redan nu eftersom det låga ränteläget gör överskottsmålet på 0,33 procent över en konjunkturcykel och skuldankaret på 35 procent av BNP "oförenliga".

Vänsterpartiet vill frigöra pengar för att kunna lägga dem på bland annat välfärd och infrastruktur.

Elisabeth Svantesson sade att när översynen av det finanspolitiska ramverket väl görs, enligt plan år 2025, kommer aspekten om överskottsmålet kontra skuldankaret "självfallet behöva beaktas".