Detta är en artikel från Direkt.

POLITIK: SJÖSTEDT ÖVERTYGAD LÖFVEN BACKAR OM LAS-FÖRSLAG

Telegram från DIREKT / Omni Ekonomi
21 October 2020, 13.25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Avgående Vänsterledaren Jonas Sjöstedt upprepade på onsdagen att han inte tror att statsminister Stefan Löfven kommer att lägga fram ett lagförslag i linje med las-utredningen.

Centerledaren Annie Lööf undrade vad som får Sjöstedt att tro att hon skulle släppa fram Stefan Löfven som ny statsminister efter en misstroendeomröstning om han "avlövat" Centerns politik.

Det framkom vid en debatt som de två hade på onsdagen.

"Tänk tanken att en S-regering lägger fram ett förslag som slår sönder anställningstryggheten i strid med LO, det kommer inte att ske", sade Sjöstedt.

Han upprepade att hans partis mål är att vi aldrig ska komma till misstroendeförklaring, "jag tror inte heller att de kommer att lägga fram förslaget".

Vänsterledaren sade att så länge som Centern inte röstar på Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister "har de ingen majoritet".

"Det handlar om att man tror att man har majoritet för ett avtal som man inte har. Det är det som gör regeringen så dysfunktionell", sade Sjöstedt.

Annie Lööf å sin sida sade att hon tycker att las är orättvis, "för alla dem som står utanför, som inte får rätt till kompetensutveckling, det måste bli enkelt att få sitt första jobb och få kompetensutveckling genom hela livet".

"Sist men inte minst måste vi inse att när Saltsjöavtalet slöts såg Sverige helt annorlunda ut. Nu är det viktigt att ha fokus på små företag och bland annat se till att unga människor kommer in på arbetsmarknaden fortare", sade Lööf och tillade att LO "har skakat hand på avtalet, men dragit sig ur".

Hon framhöll att arbetsmarknadens parter har förhandlat under de senaste 15 åren som hon kan överblicka.

"Vi måste göra något, jag kan inte stå still när små företag inte vågar anställa och så många står utanför", sade Lööf, men tillade att hon hoppas att parterna kan "landa i ett avtal".

På en fråga från moderatorn om varför Vänsterpartiets röda linjer går på två ställen, las och marknadshyror, svarade Jonas Sjöstedt att dessa två förslag "förskjuter makten på ett sätt som blir svårt att reparera och de påverkar människor i deras vardag". Det skulle leda "göra alla otrygga" och minska fackens möjlighet att hjälpa till.

Enligt Sjöstedt är las redan flexibelt och "det inte finns något modernt i att folk blir rädda och otrygga, det finns inget modernt med godtycke".

"Arbetsgivarna får mindre anledning att utbilda folk när det är lätt att avskeda dem. Det andra generalfelet med utredningen är att ni är på väg att förstöra en modell som har fungerat väldigt bra. Det är ert ansvar att det här har brakat samman två gånger", sade Vänsterledaren.

Annie Lööf svarade att "det du säger stämmer inte, det finns skydd mot godtycke" och tillade att det finns en majoritet i riksdagen för de förslag som utredaren lagt fram.

"Jag tror att Socialdemokraterna har så mycket råg i ryggen att man står upp för ett avtal man slutit", sade hon.

Annie Lööf ifrågasatte hur Jonas Sjöstedt kunde säga att han röstar ned utredarens förslag, men ställer sig bakom i stort sett samma förslag om de kommer från parterna.

"Synar man Jonas Sjöstedts argument så blir de ganska tomma… dina argument blir väldigt bombastiska", sade hon.

Annie Lööf sade också att januaripartierna gjorde en missbedömning när det slöt sitt avtal.

"Vi gjorde en missbedömning, vi trodde faktiskt inte att Jonas Sjöstedt skulle 'förhandla under täcket' med SD", sade hon och tillade att det inte finns någon som missat att både Moderatledaren och Kristdemokraternas ledare sagt att de är villiga att förhandla med Sverigedemokraterna.

Jonas Sjöstedt ville att januaripartierna skulle förhandla med Vänsterpartiet i stället, "då skulle det finnas en majoritet för alla förslag".

Men Annie Lööf framhöll att för Centern är sakpolitiken oerhört central.

"Och av en händelse råkar Jonas Sjöstedt ta upp förslag som de inte vill genomföra men som är viktiga för Centerpartiet… Man bjuder in till samtal med en väldigt vass armbåge", konstaterade Lööf.