POWELL: UTSIKTER GYNNSAMMA, MEN BETYDANDE RISKER KVARSTÅR (NY)

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
13 nov. 2019, 15.40

(Tillägg: från stycke fem)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Utsikterna för den amerikanska ekonomin är gynnsamma, men betydande risker kvarstår. Policyn ör lämplig så länge som ekonomin stannar kvar på banan.

Det sade Fed-chefen Jerome Powell enligt ett förskrivet anförande på onsdagen, enligt Bloomberg News.

"Vi anser den nuvarande penningpolitiska hållningen sannolikt kommer att vara fortsatt lämplig så länge som inkommande information om ekonomin förblir i stort sett förenlig med våra utsikter om måttlig tillväxt, stark arbetsmarknad och inflation nära vårt symmetriska 2-procentsmål", sade Powell.

Han noterade att "trög tillväxt utomlands och utvecklingen inom handeln har tyngt ekonomin och fortsatt utgör risker", samt att inflationstrycket är fortsatt dämpat.

Fed-chefen sade att Fed kommer att svara om utvecklingen tvingar centralbanken till en betydande omvärdering av utsikterna.

Han sade vidare att finanspolitiken bör användas för att stötta ekonomin i händelse av en nedgång och uppmanade kongressen att sänka banan för den federala statsskulden.

"Att få den federala budgeten på en hållbar bana skulle hjälpa den amerikanska ekonomin långsiktiga hälsa och säkerställa att beslutsfattare har utrymme att använda finanspolitik för att stabilisera ekonomin om den försvagas", sade Powell.