Detta är en artikel från Direkt.

RÄNTOR/VALUTOR: GLOBALA OBLIGATIONSRÄNTOR MARKANT UPP

Telegram från DIREKT / Omni Ekonomi
18 March 2020, 09.50

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska och tyska räntor stiger i onsdagsförmiddagshandeln sedan amerikanska statspappersräntor lyft efter tisdagens svenska stängning.

"Det förbluffande är att obligationspriser har fallit trots att Fed köper obligationer för 40 miljarder dollar varje dag", sade Tomoaki Shishido, räntestrateg på Nomura, till Reuters och tryckte på att det är ett tecken på vilket säljtryck som finns på marknaden.

Vid 10.40-tiden är amerikansk tvåårsränta 12 punkter högre på 0,52 procent medan tioårsräntan stigit 43 punkter sedan tisdagseftermiddagen till 1,22 procent. USA-räntor klättrade medan börserna stängde i dur på tisdagen, de ledande indexen var omkring 6 procent högre för dagen. Svensk och tysk tioårsränta är 12 respektive 25 punkter upp sedan tisdagseftermiddagen med den svenska räntan ånyo på plus (0,01 procent).

Riskaptiten stärktes under tisdagens amerikanska handelssession av att Federal Reserve lanserat ett program för köp av företagsobligationer, något som kan bidra till att mildra dollarfinansieringsstressen. Därtill flaggade den amerikanska administrationen för ett omfattande stimulanspaket om 1.000 miljarder dollar för att motverka de ekonomiska effekterna av virusepidemin. Det är större än krispaketet efter Lehmankraschen.

Börsrörelserna fortsätter dock att vara volatila med europeiska index lägre på onsdagen medan USA-terminerna backat runt 4 procent. Nomurastrategen Tomoaki Shishido framhåller att nuvarande kraftfulla återstudsar, som tisdagens uppgång i USA, inte är ett gott tecken utan något som man enbart ser under finanskriser. Mer milda börsrörelser vore, enligt honom, ett mycket bättre ekonomiskt tecken.

Ränte- och valutastrategen Shin-ichiro Kadota på Barclays uppger för Reuters att de positiva rörelserna från stimulanser inte håller i länge.

"Jag tror det finns många banker och investerare vars balansräkningar har tagit hårda smällar och att dessa fortfarande har många positioner kvar att sälja", sade han.

EU-toppmötet beslöt på tisdagen att stänga EU:s yttre gräns för icke nödvändiga inresor i 30 dagar, och i Sverige gav regeringen motsvarande besked för den svenska gränsen. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talade också om hopp om att ett vaccin mot coronaviruset ska finnas tillgängligt redan i höst från det tyska företaget Curevac.

"Det är företagets egen förutsägelse. Man ligger väldigt långt fram", sade hon.

På valutamarknaden är euron kvar strax under 1:10 mot dollarn.

Angående USA höll demokraterna primärval i delstaterna Arizona, Florida och Illinois. Enligt New York Times är Bernie Sanders chans till comeback nu i det närmaste borta sedan Joe Biden gjorde rent hus i dessa val.

Dollarn är något stärkt mot yen sedan tisdagseftermiddagen. Japan rapporterade under natten om ett mindre exportfall än väntat i februari. Analytiker räknar dock med att utvecklingen försämras betydligt från och med i mars.

På tisdagens fortsatta statistikkalender finns definitiv KPI-data för euroområdet i februari samt europeisk handelsbalans för januari, båda klockan 11.00, liksom amerikanskt bostadsbyggande i februari, klockan 13.30.

onsdag kl 10.40 (tisdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:9525 (9:9360) Statsobl 2y -0,26 (-0,32)
EUR/SEK 10:9462 (10:9055) Statsobl 10y 0,01 (-0,11)
EUR/USD 1:0997 (1:0977) Ty obl 10y -0,22 (-0,47)
USD/JPY 107:50 (107:23) US obl 10y 0,22 (0,79)