Detta är en artikel från Direkt.

RÄNTOR/VALUTOR: SVENSKA RÄNTOR STÖDS AV NYA RB-ÅTGÄRDER

Telegram från DIREKT / Omni Ekonomi
17 March 2020, 10.27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor stiger tydligt, främst i längre löptider, på tisdagsförmiddagen, medan svenska räntor är ned. Euron vänder samtidigt nedåt mot dollarn efter att ha stärkts under natten.

En inledande tydlig återhämtning på europeiska börser samtidigt tappat fart, och efter någon timmes handel noteras fleratalet ledande index på nytt i negativt territorium.

Den globala flodvågen av massiva finans- och penningpolitiska fortsatte på måndagskvällen då Riksbanken, efter ett nytt extramöte, gav besked om ytterligare åtgärder för att stödja den ekonomiska utvecklingen mot konsekvenserna av pandemin.

Riksbanken beslutade bland annat att utöka köpen av värdepapper med upp till 300 miljarder kronor i år, att sänka räntan på lån över natten till banker från 0,75 till 0,20 procent samt att erbjuda banker att veckovis låna obegränsade belopp på tre månaders löptid till en ränta 20 punkter över reporäntan.

Måndagens åtgärdspaket kom efter fredagens besked om generös tilldelning av "gratispengar" till bankerna för utlåning till företag. Riksbanken har därmed två arbetsdagar i rad gett besked om omfattande penningpolitiska stimulanser utan att röra reporäntan, och måndagskvällens besked om att de nya värdepappersköpen även kan omfatta bostadsobligationer kan vara en indikation på direktionens motvilja att åter föra reporäntan under noll procent.

Ekonomerna på SEB skrev i ett kundbrev att Riksbankens nya värdepappersköp var större än väntat, och givet att Riksbanken redan äger en stor del av utestående statsobligationer är bankens "bästa gissning är att Riksbanken kommer att köpa bostadsobligationer för 150 miljarder kronor i år.

Ekonomerna på Danske Bank gör en grov bedömning om att Riksbanken kan komma att köpa lika delar statspapper, kommunobligationer och bostadsobligationer, men påpekar att det är mycket osäkert tills dess att Riksbanken klargör sina ambitioner.

De tillägger att givet hur motvilliga Riksbanken tidigare har varit att köpa bostadsobligationer "tror vi att detta ska ses som en signifikant marknadssignal".

Riksbankschefen Stefan Ingves sade till SR:s P1 Morgon att åtgärderna syftar till att "hålla i gång de här marknaderna och se till så att om man har till exempel bostadsobligationer så kan vi göra om de bostadsobligationerna till reda pengar".

"När vi köper en bostadsobligation så betalar vi med Riksbankspengar, och det är det säkraste och bästa man kan hålla i dagsläget", sade han.

Financial Times rapporterar vidare att ledarna för G7-länderna lovar att göra "vad som krävs" för att stabilisera den globala ekonomin, och att de kommer att pressa sina centralbankschefer att stötta det finansiella systemet.

"Vi beslutar att samordna åtgärder och göra vad som krävs, med alla policyverktyg, för att uppnå stark tillväxt i G7-länderna och för att skydda mot nedåtrisker,", skrev G7-ledarna i ett uttalande.

Svenska statsobligationsräntor sjunker efter måndagskvällens Riksbanksbesked. Kronan handlas fortsatt oregelbundet mot euron, nu omkring 4 öre svagare jämfört med måndagens stängning.

Samtidigt är slagen fortsatt stora för norska kronan i takt med oljeprisets svängningar; efter en topp på strax över 11:58 på måndagens noterades euron/nok som lägst till 11:32 på tisdagsmorgonen, bara för att senare snabbt stiga till drygt 11:47 som högst när oljepriset åter pressades nedåt.

Amerikanska statsobligationsräntor har har sjunkit svagt i längre löptider efter svensk stängning på måndagen.

Tisdagens makrodatakalender bjuder bland annat på brittisk arbetslöshetsstatistik för januari, klockan 10.30, och tyska ZEW-index för mars, klockan 11.00. Från USA kommer februaridata över detaljhandeln, klockan 13.30, och industriproduktion, klockan 14.15.

tisdag kl 10.10 (måndag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:8456 (9:7970) Statsobl 2y -0,32 (-0,31)
EUR/SEK 10:9372 (10:8934) Statsobl 10y -0,11 (-0,04)
EUR/USD 1:1105 (1:1121) Ty obl 10y -0,42 (-0,49)
USD/JPY 106:70 (106:34) US obl 10y 0,81 (0,83)