RYANAIR: STÄNGER SKAVSTA, SÄNKER GUIDNING PGA 737 MAX (NY)

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
04 dec 2019, 13.25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ryanair stänger två av sina baser varav den ena är Nyköpingsflygplatsen Skavsta och sänker sina tillväxtguidning för sommaren 2020 mot bakgrund av att lågprisflygbolaget inte förväntar sig få tillgång till den tidigare förväntade volymen av Boeings problemflygplan 737 Max.

Irländska Ryanairs nya guidning utgår från att bolaget kommer få tillgång till 10 plan av modellen, jämfört med 20 plan som tidigare fanns i beräkningarna.

Guidningen för passagerartillväxten sänks till passagerarantalet 156 miljoner, från tidigare 157 miljoner.

Ryanair kommer också stänga basen i tyska Nürnberg. Baserna kommer stängas under sommaren 2020. Bolaget kommer också minska kapaciteten vid ytterligare ett antal baser.

"Vi beklagar att vi nu mnåste stänga två baser och dra ned på ytterligare kapacitet, något som helt och hållet är en konsekvens av leveransfördröjningen av Boeing Max-flygplan", säger vd Eddie Wilson.

Boeings 737 Max har belagts med ett globalt flygförbud efter att det framkommit att ett defekt autopilotsystem legat bakom två olyckor på kort tid.

SAS och Norwegians aktier steg på nyheten om Ryanairs tillbakadragande från Skavsta och Nürnberg. Ryanair och Wizz Air är de enda flygbolagen med verksamhet till Skavsta.

Graf: Kursreaktioner på nyheten (SAS vit, Norwegian röd, Ryanad gul)

Bildkälla: Infront