SSAB: SVAGT 4 KV VÄNTAR, ALLAS ÖGON PÅ UTSIKTER - ANALYTIKER

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
24 jan. 2020, 12.00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ståltillverkaren SSAB står inför en dyster kvartalsrapport, där svaga marknader samverkar med en strejk i Finland samt med höga kostnader för underhåll och omstrukturering.

"Alla ögon kommer därför att vara på utsikterna", skriver Kepler Cheuvreux i en analysuppdatering.

Kvartalet väntas tyngas av guidade underhållskostnader om cirka 835 miljoner kronor, medan den finländska strejken enligt bolaget har kostat 250 miljoner och en omstrukturering av stålgrossisten Tibnor tros gå på 50 miljoner kronor, uppger mäklarfirman.

Även SEB ser en svag rapport framför sig:

"Det fjärde kvartalets resultat kommer att bli det svagaste på många år", skriver banken.

SSAB spådde i samband med niomånadersrapporten att efterfrågan på grovplåt i Nordamerika skulle vara "relativt stabil" i det fjärde kvartalet och att den underliggande efterfrågan i Europa skulle bli svagare, i synnerhet mot slutet av året.

Branschorganisationen Jernkontoret rapporterade på onsdagen mycket riktigt att december var en svag månad för de elva svenska producenter som följs, med en minskning av produktionen på över 6 procent jämfört med fjolåret.

Ett flertal analytiker har dock höjt sina rekommendationer och/eller riktkurser för SSAB den senaste tiden. Förklaringen är att kostnaderna kan betraktas som av tillfällig karaktär och att tecken på en kommande marknadsförbättring synts. Vad analytikerna nu är spända på är vd Martin Lindqvists syn på kommande månader.

"Vi tror att ledningens prisutsikter ska vara upp för (affärsområdet) Americas och hyggligt stabila för Europe och Special Steels, medan guidningen för råmaterialkostnader bör peka klart nedåt", skriver Nordea inför rapporten.

Kepler Cheuvreux konstaterar att priserna på insatsvaran järnpellets mer än halverats från toppen under det första halvåret 2019.

"Detta, i kombination med högre plåtpriser i USA, bör ge stöd till utsikterna för det första kvartalet", resonerar analytikern.

Enligt Infronts sammanställning av tio analytikers prognoser väntas i genomsnitt ett justerat ebitda-resultat om 222 miljoner kronor, ned från 1.970 miljoner för ett år sedan. För Affärsområdet Europe väntas ebitda-resultatet landa på -229 miljoner kronor och för Americas på 128 miljoner.

Rapporten väntas tisdagen den 28 januari klockan 7.30. En telefonkonferens för media och analytiker inleds klockan 9.30.