STORBRIT: LÅG FÖRVÄNTAN INFÖR AVGÖRANDE EU-SAMTAL 2-5 JUNI

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
29 maj 2020, 16.56

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Förhoppningarna är lågt ställda inför den avgörande förhandlingsrundan mellan EU och Storbritannien nästa vecka om den framtida relationen.

De båda sidorna står långt ifrån varandra och skyller dödläget på varandra.

Brexitrundan tisdag till fredag är den sista före högnivåmötet senare i juni då parterna ska inventera läget och bestämma om övergångsperioden ska förlängas.

Hittills har Storbritannien helt avvisat en förlängning medan EU-sidan har varit öppen för det. Övergångsperioden löper ut vid årsskiftet och kan förlängas ett eller två år om båda parter vill.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier har ägnat den gångna veckan åt omfattande konsultationer med EU-länderna och Europaparlamentet om olika förhandlingsområden.

Slutsatsen var att EU:s förhandlingsmandat är helt oförändrat, uppgav EU-källor.

Efter den förra förhandlingsrundan, som ägde rum den 11-15 maj, sade Michel Barnier att han inte var optimistisk om att nå ett avtal.

Sedan utväxlade han och den brittiske chefsförhandlaren David Frost irriterade brev den 19 och 20 maj.

David Frost anklagade EU för att behandla Storbritannien sämre än andra handelspartners. Storbritannien erbjuds inte vad andra har fått.

Michel Barnier svarade att Storbritannien inte ska tro att landet kan plocka russinen ur olika kakor från frihandelsavtal som EU har slutit med en rad olika länder.

Han underströk att garantier mot brittisk regeldumpning är avgörande för EU (rättvis konkurrens).

Båda sidor uppmanade den andra att anta mer realistiska ståndpunkter.

Förhandlingarna väntas fortsätta under juli, men inga rundor är inplanerade ännu. EU-sidan förväntar sig en paus i förhandlingarna under augustisemestern.

I så fall skulle september och oktober bli helt avgörande för chansen att nå ett avtal, som ska hinna ratificeras före årsskiftet.