TELEKOM: USA BÖR INVESTERA I ERICSSON, NOKIA - JUSTITIEMIN BARR

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
06 febr. 2020, 17.03

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanske justitieminister William Barr har uppgett att USA och dess allierade bör överväga att investera i Nokia, Ericsson, eller bådadera, för att motverka dominansen från kinesiska Huawei inom 5G, rapporterar Reuters.

Det är sedan tidigare känt att USA överväger olika alternativ för att ge finansiellt stöd till Ericsson och Nokia i de europeiska bolagens kamp mot kinesiska Huawei, som i amerikanska ögon börjar bli för dominant i 5G-utvecklingen.

Bland annat har den amerikanska regeringen föreslagit att USA ska erbjuda Ericsson och Nokia finansiering så att de i sin tur kan matcha de generösa finansieringsvillkor som Huawei erbjuder sina kunder, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare.

Bakgrunden är att USA saknar en egen större telekomunderleverantör som kan ta upp kampen med marknadsledaren Huawei, vars utrustning är förknippat med säkerhetspolitiska farhågor hos flera västländer. Amerikanska Oracle och Cisco ska enligt uppgifterna ha fått påstötningar, men svarat att det skulle bli för dyrt och kosta för mycket tid att ge sig in på utrustningsmarknaden för 5G.

Enligt uppgifterna redogjorda av Bloomberg News i december tittar en ny myndighet i USA, "US International Development Finance Corporation" (DFC) på att investera delar av sin budget på 60 miljarder dollar för att ge stöd åt inköp av utrustning från andra bolag än Huawei.

Trump-administrationen jobbar även med andra alternativ, däribland sätt som skulle göra det lättare för teleoperatörerna att köpa in utrustning från flera olika leverantörer, exempelvis genom att använda en sorts integrationsmjukvara från amerikanska bolag.