TELIA: EU GODKÄNNER KÖP AV BONNIER BROADCAST MED VILLKOR (NY)

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
12 nov. 2019, 11.50

(Tillägg: sista fyra styckena)

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionen godkände på tisdagen Telias köp av Bonnier Broadcasting, där TV4 ingår, på vissa villkor.

Det tillkännagav kommissionen i ett pressmeddelande.

Telia erbjöd åtaganden, som kommissionen godkände efter en fördjupad granskning. Villkoren gäller under en tioårsperiod i Sverige och Finland.

Telia måste erbjuda tillgång genom licenser, på icke-diskriminerande villkor, till det sammanslagna bolagets gratiskanaler och grundläggande betal-tv-kanaler, samt till betal-tv-kanaler med premiumsportinnehåll.

Vidare måste Telia erbjuda tillgång till strömningstjänster och internetapplikationer. Det gäller tjänster för beställvideo (AVOD) och tjänster för prenumeration på beställvideo (SVOD) för slutanvändare.

Ett tredje villkor är att Telia måste erbjuda konkurrerande telebolag och tv-distributörer icke-diskriminerande tillgång till tv-reklamutrymme på Telias tv-kanaler.

Ett fjärde villkor är att Telia måste skydda konfidentiell information från konkurrerande tv-programföretag, tv-distributörer och telekomleverantörer.

"Genom beslutet kan konsumenter i både Finland och Sverige fortsatt dra nytta av ett stort utbud av tv-kanaler och audiovisuellt innehåll, både genom traditionell tv och via internet", sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i en kommentar.

När kommissionen inledde sin fördjupade granskning den 10 maj hänvisade man till farhågor att den sammanslagna enheten kan stänga ute konkurrenter från den audiovisuella sektorn i Finland och Sverige.

Kommissionen preciserade sina villkor när det gäller gratiskanaler och betalkanaler.

Villkoren gäller också kompletterande rättigheter då tv-distributörer erbjuder strömning av Telias kanaler via internet.

Telia måste också utfärda licenser för hårddiskspelare/nPVR-rättigheter till konkurrerande tv-distributörer.

Ytterligare ett krav är att Telia måste licensiera "over-the-top" (OTT-)rättigheter, alltså distribution av tv-tjänster via ett öppet internet, för betal-tv-kanaler med premiumsportinnehåll till andra tv-distributörer.