TESLA: OLYCKOR MED SKENANDE BILAR UPPMÄRKSAMMAS I KINA

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
10 sept. 2020, 15.32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinesisk media rapporterar om en rad olyckor med Teslas fordon där "okontrollerad acceleration" legat bakom olyckor med dödsfall och ett flertal skadade, rapporterar National Business Daily.

Totalt fyra olyckor från juni och framåt uppmärksammas där förare menar att bilen accelererat okontrollerat samtidigt som bromsarna inte gått att aktivera, skriver nyhetsmediet.

Den 5 september avled två gångtrafikanter som blev påkörda av en skenande Tesla i Sichuan, samtidigt som sex personer skadades.

En annan olycka inträffade i Nanchang, där föraren hävdar att bilen accelererade okontrollerat från 60 kilometer i timmen till 130 kilometer i timmen utan kommando, samtidigt som bilen inte gick att bromsa. Bilen färdades i åtta kilometer innan den kraschade på en vägbula, rullade av vägen och fattade eld.

Det är inte första gången liknande vittnesmål riktas mot Tesla, men bolaget har hittills inte vidgått att några dylika buggar kan uppstå i fordonsbolagets högteknologiska automatiska förarmjukvaror.

Teslas satsning i Kina har intensifierats de senaste åren, bland annat med en nyöppnad fabrik utanför Shanghai. De analytiker som tror på bolaget trots den massiva kursrusningen på som mest 500 procent sedan årsskiftet, har i flera fall hänvisat sina höga förväntningar till att dammluckorna är på väg att öppnas för en efterfrågevåg i den kinesiska marknaden.