TURKIET: BÖRSRAS PÅ 4,5% EFTER SANKTIONSHOT FR USA OCH EU

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
14 okt. 2019, 15.34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Turkiska börsen i Istanbul rasade på måndagen, efter att både USA och EU höjt tonläget mot landet efter förra veckans invasion i nordöstra Syrien. Huvudindexet Borsa Istanbul 100 var ned med 4,5 procent strax efter 15.30.

Raset var i princip undantagslöst för samtliga sektorer, men banksektorn och teleoperatörer var mest drabbade av kursfall.

Den turkiska liran var samtidigt ned med 0,8 procent mot dollarn och 0,7 procent mot euron.

EU-ländernas utrikesministrar enades på måndagen om att var och en av dem ska skärpa sina nationella kriterier för vapenexport till Turkiet. Däremot enades EU-länderna inte om något gemensamt vapenembargo, framgår av ett pressmeddelande från ministerrådet.

Samtidigt beslutade utrikesministrarna att införa sanktioner mot enskilda personer som är inblandade i Turkiets olagliga borrning efter naturgas inom Cyperns ekonomiska zon i Medelhavet.

Enligt uttalandet åtar sig EU-länderna att inta "starka ståndpunkter" när det gäller vapenexportkontroll, inklusive att strikt tillämpa kriterierna för licensgivning.

Men uttalandet noterade att vissa EU-länder redan har beslutat att stoppa vapenexporten till Turkiet.

Enhällighet krävs för beslut bland EU:s utrikesministrar. Bland annat Ungern har varit ovilligt till att använda hårdare metoder, delvis med hänvisning till Turkiets hot att släppa iväg en ny flyktingvåg mot Europa.

På eftermiddagen uppgav också USA:s president Donald Trump på Twitter att USA är "redo" med ytterligare sanktioner mot Turkiet.

"Ytterligare lagstiftning kan sökas. Det råder stor konsensus om detta. Turkiet har bett om att det inte görs", skrev han.

Finansminister Steven Mnuchin sade i en intervju med ABC-programmet This Week på söndagen att USA är redo med sanktioner på kort varsel.

"Sanktionerna kan startas i liten skala, de kan utgöra maximalt tryck vilket skulle förstöra den turkiska ekonomin", sade han.