Detta är en artikel från Direkt.

UC: FÖRSTA KONKURSVÅGEN TYCKS VARA ÖVER

Telegram från DIREKT / Omni Ekonomi
26 May 2020, 08.00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det finns fortsatta tecken på att den första konkursvågen i spåren av coronapandemin tycks vara över.

Det visar statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC, enligt ett pressmeddelande.

Statistik baserad på perioden 1-25 maj 2020 visar att totalt sett spås 22 aktiebolag per dag att gå i konkurs under maj 2020, jämfört med 20 aktiebolag per dag i maj 2019.

2,6 bolag per dag väntas gå i konkurs inom hotell- och restaurangbranschen, jämfört med 1,5 bolag i konkurs under maj 2019. Inom detaljhandeln väntas 2,7 bolag per dag att gå i konkurs, jämfört med 2,5 bolag per dag under maj 2019.

"Många restauranger får nu draghjälp av uteserveringar och att de erbjuder hemleveranser av mat. Många vill också stödja sin lokala restaurang. Restauranger har dessvärre ofta låga marginaler och likviditet. Sammantaget kommer konkurstalen vara fortsatt höga i den här branschen", säger Richard Damberg, ekonom på UC, i en kommentar.

UC:s statistik visar att den första konkursvågen trots ha mattats av och konkurserna har stabiliserats något. Vid en andra konkursvåg spås de aktörer som snabbt ställde om och erbjöd digitala lösningar samt lågprisbolag stå som vinnare.

I mars och april ökade konkurserna kraftigt, men under maj månad har konkursvågen dämpats. Många företag i besöksnäring och detaljhandel har fortsatt stora problem med lönsamheten och har ett mycket tufft läge, men det har inte inneburit att de har gått i konkurs i någon större omfattning jämfört med förra året.

"Den första vågen av konkurser slog ut många redan svaga företag med dålig lönsamhet. Jag tror att en andra våg av konkurser senare i sommar eller till hösten är att vänta. Vi väntar oss ett uppsving för lågprisbutiker och en bred uppgång för e-handlare", säger Richard Damberg.

UC:s ordinarie konkursstatistik uppdateras den 1 juni.