US STEEL: SPÅR LÄGRE VINST ÄN VÄNTAT 2 KV, STÄNGER MASUGNAR

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
19 juni 2019, 06.47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska ståltillverkaren US Steel sällade på tisdagskvällen sig de stålbolag som under veckan flaggat för ett svagare andra kvartal.

Bolaget meddelar också att det kommer att ta två masugnar ur bruk i USA och en i Europa. Åtgärderna är tillfälliga, "för att anpassa produktionen till vår orderbok", enligt ett pressmeddelande.

Bolaget motiverar åtgärderna med fallande stålpriser, transportproblem till följd av översvämningar i södra USA och motvind på den europeiska marknaden.

US Steel räknar med att det justerade ebitda-resultatet för det andra kvartalet ska bli omkring 250 miljoner dollar. Väntat var enligt Bloombergs snittprognos 296 miljoner dollar. Ingen av analytikerna i undersökningen hade spått ett resultat lägre än 263 miljoner dollar.

Justerad vinst per aktie väntas enligt bolaget uppgå till omkring 0:40 dollar. Väntat här var 0:52 dollar.

De senaste dagarna har även Nucor, Steel Dynamics och Bluescope varnat för resultatnedgångar under det andra kvartalet.

"Stålpriserna har gått ned, både i Europa och Nordamerika. Det är dock väl känt i marknaden och det hade snarare varit en större överraskning om bolagen inte varnat för det andra kvartalet", kommenterade Nordeas analytiker Christian Kopfer för Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen och påminde om att stålaktierna backat generellt under våren.

US Steel steg 4,4 procent under ordinarie handelstid i USA på tisdagen och fortsatte upp drygt 1 procent i efterhandeln.