USA: FÖRSTA DAGEN AV HANDELSSAMTAL GICK MYCKET BRA - TRUMP

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
11 okt. 2019, 05.36

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Första dagen av handelssamtalen på hög nivå mellan USA och Kinas gick mycket bra.

Det sade den amerikanske presidenten Donald Trump på torsdagen, enligt Bloomberg News.

Han sade att han planerar att träffa Kinas toppförhandlare, vice premiärministern Liu He, i Vita huset klockan 18.45, lokal tid.

Handelssamtalen mellan Liu He, USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och USA:s finansminister Steven Mnuchin väntas återupptas på fredagen, uppgav Trump för reportrar när han lämnade Vita huset på torsdagen.

"Vi har just slutfört en förhandling med Kina, det går mycket bra, vi kommer ha ännu en i morgon. Jag träffar vice premiärministern i Vita huset och jag tror det går riktigt bra", sade Trump.

Både USA och Kina har berkat vara villiga att arbeta för ett mindre avtal och lämna de mer kontroversiella frågorna till senare diskussioner, även om Trump vid upprepade tillfällen sagt att han skulle föredra ett komplett avtal.

Utan framsteg i förhandlingarna kommer USA den 15 oktober att höja tullarna på omkring 250 miljarder dollar av import från Kina från 25 till 30 procent. Ytterligare tullar på kinesisk import för 160 miljarder dollar väntar sedan den 15 december.

"Till skillnad från mycket av denna veckas brus så är aviseringen om ett möte i morgon (fredag) betydelsefullt", sade Clete Williams, partner på Akin Group, som tidigare var rådgivare åt Trump, till Bloomberg News.

"Jag har varit i det där rummet tidigare och presidentens direkta medverkan har alltid hjälpt till att föra saker framåt", fortsatte han.