VIRUS: COVIDFALL HITTADE I USA INNAN KINA BEKRÄFTADE SMITTA

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
01 dec 2020, 13.18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En studie har upptäckt att det covid-19-infektionen fanns i USA redan i december 2019, innan Kina bekräftade sitt första fall, vilket i så fall betyder att spridningen var global flera veckor innan kinesiska myndigheter slog larm.

Studien publicerades på måndagen av en forskargrupp vid Oxforduniversitetet och baseras på blod från 7.389 amerikanska blodgivare. Insamlingsperioden för blodmaterialet från de olika studieobjekten var mellan den 13 december 2019 och den 17 januari 2020.

Antikroppar hittades i blod från flera delstater redan tidigt i januari i år, vilket således indikerar isolerade fall innan smittspridningen spårades och blev officiellt erkänd.

"Fynd gör gällande att infektionen sars-cov-2 har funnits i USA i december 2019, alltså tidigare än vad som varit känt", skriver forskarna i rapporten.

Ett första bekräftat fall i USA konstaterades den 19 januari.

Studien är inte den första som antyder att viruset kan ha spritts utanför Kina redan innan 2020. En patient i Frankrike, som lades in för vård i slutet av december 2019, har också bevisats ha burit på viruset.

Det var först sent i december för ett år sedan som kinesiska myndigheter började varsla omvärlden om en mystisk lungsjukdom som spred sig i Wuhan-provinsen i Kina. Peking har kritiserats av flera världsledare för att ha försökt dölja utbrottet och för att ha förföljt den grupp av unga läkare som blev de första att nå utanför Kinas gränser med information om att utvecklingen riskerade urarta i en pandemi.

Den läkare som tillskrivits de första larmen och uppmaningar till koordination med andra lokala sjukhus i Wuhan, den 33-årige Li Wenliang, avled senare i sjukdomen. Detta några månader efter att han förhörts av polis för "falska påståenden om en obekräftad lungsjukdom". Sedan dess har ytterligare ett flertal av läkarna vid det sjukhus där de första visselblåsarna arbetade konstaterats ha avlidit.

Virusets hemvist i Kina har det senaste året blivit ett slagträ i de pågående geo- och handelspolitiska konflikter som rasar mellan flera av världsekonomins tungviktare. USA:s president Donald Trump gått i bräschen genom att i första hand kalla pandemin för "Kinaviruset". Kina har i sin tur avfärdat att landet ska klandras för pandemin.

Världshälsoorganisationen WHO har tagit på sig uppdraget att utröna var den första smittkällan fanns genom att sätta igång en stor utredning, något som beskrivits som en storpolitisk mardröm.

Den avgående presidenten Donald Trump aviserade i somras att USA drar sig tillbaka från WHO då han hävdat av att organisationen gått i Kinas ledband under pandemin. Tillträdande president Joe Biden har dock gått till val på att USA ska återinträda i WHO.

Arbetet med att utröna var pandemin tog sin början har av WHO bedömts ta flera år.