VIRUS: EN DEL SOM TALAR FÖR FLACKARE SMITTOKURVA - FHM

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
27 mars 2020, 14.18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det är lite lugnare i dag än i går när det gäller antalet nya fall av coronasmittade, men det är en dagssituation som kan förändras från dag till dag.

Det sade Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell vid en presskonferens på fredagen.

"Det finns en del som talar för att vi följer en flackare kurva, vi får hålla tummarna för det", sade han, och pekade på att vi de senaste två veckorna inte haft en kraftig stigning av kurvan.

I Sverige finns nu över 3.000 bekräftade fall och antalet döda uppgår till 92 personer. Det handlar dock, enligt Tegnell, inte om ett stort hopp i antalet dödsfall mellan två dygn, utan att Stockholm räknat samman tidigare dödsfall. Drygt 200 personer ligger eller har legat på intensivvårdsavdelning, några har skrivits ut.

Tegnell konstaterade att det har varit mycket diskussion om vilka som avlider av coronaviruset, och sade att det är väldigt tydligt att det är gruppen över 80 år, både globalt och i Sverige.

Han sade vidare att vi i Sverige inte har en speciellt annorlunda strategi än i andra länder, utan att även FHM vill flacka ut kurvan så att sjukvården kan klara av att hantera situationen.

Tegnell sade också att FHM tror att vi kommer att få se en effekt av den nya gränsen på högst 50 personer i allmänna sammankomster.

Han noterade att det på det globala planet fortsatt ser mörkt ut i Europa, men att det som stuckit ut på senare tid är att USA nu har flest nya fall. Detta är oroande, enligt Tegnell.

I världen finns det nu över 450.000 fall av bekräftat smittade, och 21.000 döda.